ITINERIS MAGNA
Voor de wintertentoonstelling Itineris Magna heeft de Verbeke Foundation het genoegen u uit te nodigen voor een reis langs de werken van Willem Buijs, Oey Tjeng Sit, Wim Taciturn en Ossip.
De tentoonstelling is te bezichtigen van 13 november 2016 tot en met 2 april 2017.
WILLEM BUIJS NL °1937-†2007
Itineris Magna, de grote reis, is een term die volmaakt van toepassing is op het werk van Willem Buijs. Weinig kunstenaars hebben een dergelijke reis ondernomen om hun ideeën na te jagen. Een reis rond de wereld, zij aan zij met zijn levenspartner Truus Van den Boezem, altijd naar iets op zoek. Op zoek naar de armen van de Venus van Milo in Griekenland in 1979; op zoek naar de totale zonsverduistering in Papoea-Nieuw-Guinea in 1984; op zoek naar de roemrijke mannen in de Uffizi in Florence; op zoek naar Highway 183 in de Verenigde Staten in 1996 en zo verder. Willem Buijs heeft zijn reizen, zijn zoektochten gedocumenteerd met honderden foto’s, teksten en tekeningen.
De kunstenaar laat ons delen in zijn verbazing, hij stuurt en richt onze blik op wat zijn aandacht trok. Zijn werken zijn bijna altijd in serie, hij wekt onze interesse met een proces van vergroting, herhaling, uitputting van het onderwerp.
OEY TJENG SIT ID °1917- NL †1987
Voor de eerste keer in meer dan tien jaar hebben wij het genoegen om aan het publiek een selectie voor te stellen uit de werken van Oey Tjeng Sit. Autodidact, apotheker van beroep, unieke en prominente figuur uit de Amsterdamse kunstwereld van de jaren zeventig. Oey heeft een groot aantal artistieke middelen gebruikt: tekenen, collage, assemblage, gravure, publicatie, opvoering, enz. Ondanks de verscheidenheid van de gebruikte technieken is het uitzonderlijk om een oeuvre met een dergelijke samenhang te vinden. Een oeuvre voornamelijk gedomineerd door één enkel palet: het zwart van de Oost-Indische inkt, het turkoois blauw van de pakjes Gauloises, het bruin van het kaftpapier en vooral, als enig tijdelijk element, het krantenpapier. Oey zei dat hij op zoek was naar ‘vormen die in staat zijn om het leven van de krant te verlengen’, het kortstondige, het anekdotische gebruiken om het essentieel en tijdloos te maken. Volgens Oey Tjeng Sit zijn kunstenaars die in de mode zijn slachtoffers van de goede smaak. Hijzelf was slim genoeg en had de goede smaak om nooit in de mode te zijn en dat is wat maakt dat aan de vooravond van de honderdste verjaardag van zijn geboorte de lichtheid, kracht en poëzie van zijn beelden zich volledig fris en intact tot ons richten.
oeytjengsit.com
WIM TACITURN BE °1959-†2014
André Stas, een belangrijke figuur binnen de wereld van de Belgische collage, zei over hem: ‘Wim bezat een scherpe zin voor opmaak en bekommerde zich niet om nutteloze bijvoegingen. Hij wist zijn doel precies te bereiken met een haast wetenschappelijke besparing van middelen. Ik beoefen deze kunstvorm (die misschien onderschat wordt, maar zo veel moeilijker is dan het lijkt) al een halve eeuw, en slaag er nu in om de kwaliteit van de beelden van een collega te herkennen, hetgeen bij Wims werk de ogen uitsteekt.’ De collages van Wim Taciturn gaan over de consumptiemaatschappij, godsdienst, oorlog en liefde. Het is de blik van een man op zijn tijdgenoten en op de wereld rondom hem. Wim Taciturn had geen voorkeur voor bepaald basismateriaal en versneed zowel antieke prenten als reclametijdschriften. Dit is wat de rijkdom van zijn oeuvre vormt, de verscheidenheid van de componenten en de precisie van degene die ze samenvoegt.
Ter gelegenheid van deze retrospectieve publiceert de Verbeke Foundation een boek over het werk van de kunstenaar: Wim Taciturn 100% Collages
wimtaciturn.be
OSSIP NL °1952
Tegenwoordig is de Nederlandse kunstenaar Ossip vooral bekend om zijn mobiele assemblages gemaakt van afbeeldingen uit medische boeken en oude kranten. Al zijn sommige van deze werken aanwezig in de tentoonstelling in de Verbeke Foundation, toch zijn het vooral oudere en zelden getoonde werken die we in de schijnwerpers hebben willen zetten. Een reeks van minimalistische collages/schilderijen, die getuigen van de voorkeur van de kunstenaar voor het spel van evenwicht tussen vorm en kleur, maar ook een reeks tekeningen, collages en kleine beeldjes van karton. Een ware optocht van personages in felle kleuren die ons een verhaal vertellen dat we zelf mogen verzinnen. Er zit iets van de spontaniteit van Art Brut in deze vroege werken; een kunstvorm waarvan Jean Dubuffet zei dat hij getuigt van ‘de volkomen zuivere artistieke werking, rauw, opnieuw uitgevonden in al zijn fasen door de maker, enkel uitgaande van zijn eigen impulsen’.
ossip-artist.com
VERDER TE ZIEN
Nieuwe werken van Mandy den Elzen en Jeroen van Loon.
Dankzij het grote succes van de voorgaande tentoonstelling zijn enkele werken van Zoro Feigl en Theo Jansen de komende maanden nog te zien.