2015-2016

11 september tot en met 30 oktober 2016

RYAN MENDOZA (VS º1971)
RESOUNDING FAILURE (schilderijen & installatie)

17 april tot en met 30 oktober 2016

Bewogen beweging – Theo Jansen en Zoro Feigl
Retrospectieve – Roger Van de Wouwer

Op 17 april 1961 werd Bewogen Beweging, de eerste Internationale Tentoonstelling van Kunst in Beweging, afgesloten in het Stedelijk Museum te Amsterdam. Precies 55 jaar later opent de gelijknamige tentoonstelling in de Verbeke Foundation. Deze keer zijn de schijnwerpers gericht op twee Nederlandse kunstenaars, allebei met een sterke interesse in kinetische installaties: Theo Jansen en Zoro Feigl.

‘Bewogen Beweging’ brengt nieuwe en recente werken van Zoro Feigl samen met de eerste retrospectieve van Theo Jansen in België. Door alledaags materiaal te gebruiken om complexe bewegende machines te bouwen, vertroebelen de kunstenaars de lijn tussen kunst, techniek, mechanica en biologie. De droommachines van Theo Jansen, grotendeels samengesteld uit PVC-buizen, lopen op wind en als nieuwe levensvormen verkrijgen ze meer en meer weerstand tegen veranderlijke weercondities. Bezoekers worden aangemoedigd de beesten niet alleen te bekijken, maar ook ze zelf in beweging te zetten. De evolutie van de strandbeesten kan gevolgd worden door middel van skeletten, foto’s, kunstenaarsschetsen en tekeningen die teruglopen tot 1990. Terwijl de focus van Theo in de eerste plaats gericht is op functie, richt Zoro zijn aandacht op het onderzoeken van de fysische eigenschappen van industriële materialen zoals plastic bladen, kabels, touwen, enz. De spanning die verkregen wordt door het gebruik van zware onderdelen, in beweging gezet door motoren, gaat de starre vormen van mechanica voorbij en leidt tot dansante kwaliteiten. Door eindeloos te experimenteren ontdekken de kunstenaars nieuwe vormen, exploreren ze de dynamica van beweging en creëren ze een evenwicht tussen organische en mechanische eigenschappen.

De Verbeke Foundation is er trots op om de eerste retrospectieve van Roger Van de Wouwer te brengen. Met meer dan honderd collages, schilderijen en tekeningen raakt de tentoonstelling een uitgebreide waaier van onderwerpen aan. Het brengt ons dichter bij het werk van deze surrealistische schilder en illustrator die een grote verscheidenheid aan technieken hanteerde om de betekenis en functie van afbeeldingen in te onderzoeken. Ter gelegenheid van de tentoonstelling is een boek over Roger Van de Wouwer uitgegeven door de Verbeke Foundation.

Eveneens te bezichtigen: werken van Bob Lens, Maarten Vanden Eynde, Léa Ricorday, herman de vries, Alan Sonfist, Stefan Cools, Lodewijk Heylen, Richard Kromjong, Paul Joostens, Rosemond Meys, Marcel Louis Baugniet, E.L.T. Mesens en vele anderen uit de collectie van de Verbeke Foundation.

Curatoren: Marie Verboven, Marek Wolynski, Karolina Slup

17 april – 30 oktober 2016

ZORO FEIGL (NL º1983)
THEO JANSEN (NL º1948)
ROGER VAN DE WOUWER (BE º1933 †2005)
BOB LENS
MAARTEN VANDEN EYNDE (tot en met 30 september 2016)
LEA RICORDAY

Winterexpositie – 11 2015 tot en met 03 2016

OBJET OBLIGE
Daniël Spoerri º1930, RO
Albert Szukalski º1945 †2000, BE
Jean-Pierre Temmerman º1957, BE
Hanshan Roebers º1941, NL

BIO-ART
Mandy den Elzen º1981, NL
Ruangsak Anuwatwimon º1975, TH – Ash hearts

RETROSPECTIEVE
Jan Goossen º1937 †2005, NL – beelden, tekeningen

COLLAGES
François-Xavier Delmaire º1971, BE
Philippe Lemaire º1951, FR
Collectie Verbeke Foundation

BUITENSCULPTUREN
Andrea Branzi °1938, IT – Grande Vaso
herman de vries °1931, NL
Atelier van Lieshout °1963, NL – CAST mobiel
Alan Sonfist °1946, USA
Matthijs Bosman °1976, NL
Paul Rutger Bastiaan °1959, NL – De Bathyscaaf

PROJECTEN
Sul Sol n°2, curator Marta de Menezes
Our bodies (Instituut voor Tropische Geneeskunde)
Merlin Spie °1969
“LIFE art Performance “Holding the Frame together”
RESIDU INSTALLATION for WinterEXPO