Erki de Vries en Tim Vets (BE)

Poltergeist II
2008
Installatie
Collectie Verbeke Foundation

Poltergeist: een lawaaierige meestal boosaardige geest wordt verantwoordelijk gehouden voor de geluiden (als kloppen)

De installatie bestaat uit meerdere identieke eenheden, elk een elektromagneet gebruikend als een hamer die het oppervlak raakt waarop op ze zijn geplaatst. Het aantal kan variëren afhankelijk van de locatie. De geluiden die worden gegenereerd door het oppervlak te raken zijn de weerspiegeling van ritmische beginselen en algorhithmes, die gegenereerd zijn door het programma dat de units controleert. Als gevolg van de ruime fysieke plaatsing convergeren de ritmes ook letterlijk met ruimtelijke structuren en bewegingen. Soms zie je letterlijk dat een ritme zich verplaatst langs de units en de ruimte in gaat.
Ritmisch loopt de installatie van complexe meervoudige ritmische structuren tot recht-toe-recht-aan sporen, allemaal gegenereerd in realtime, de kans op letterlijke repetitie en voorspelbaarheid vrijwel uitsluitend. Elke eenheid bevat een contactmicrofoon en een versterkingssysteem om indien nodig het geluid beter hoorbaar te maken, terwijl tegelijkertijd de natuurlijke ruimtelijkheid van de geluidsbronnen behouden wordt.