Jalila Essaïdi (NL, º1980)

2.6g 239m/s
Bio-Art project, 2011-2013
Schenking van de kunstenaar

2.6g 329m/s is het maximum gewicht en de maximum snelheid van een kogel van een  .22 kaliber geweer, en is tevens de prestatienorm van kogelvrije vesten. In samenwerking met het Forensisch Genomen Consortium Nederland slaagde Jalila Essaïdi erin om DNA van stevig transgeen spinrag (wat relatief gezien zelfs sterker is dan staal) in te planten in menselijke huid. Een kogelvrije huid was hiervan het resultaat. Echter, het feit dat de kogels op volle snelheid niet konden gestopt worden, leidde naar de reflectie over de relativiteit van het concept veiligheid. Een ‘kogelvrije huid’ doorboord met kogels opperde de discussie welke vormen van veiligheid ten goede kunnen komen aan de samenleving. Jalila Essaïdi stelde:

Ik wou een gevoel van verbijstering teweeg brengen voor hoe de natuur al deze ingenieuze constructies kan produceren en hoe deze over de loop van miljoenen jaren worden afgestemd en verbeterd. 

Jalila Essaïdi werkte aan dit project in de Verbeke Foundation van 2010 tot 2011.