Jef Faes (BE, º1972)

9 – keto – trans – 2
Installatie, 2009-2010
Collectie Verbeke Foundation

Jef Faes ontwikkelt concepten van ruimtevulling, -verbinding en overbrugging. De kunstenaar laat zich inspireren door zowel hoogtechnologische foto’s van natuurwetenschappelijke fenomenen, als  door honingraten. Van dit laatste is het hexagonale model volgens hem de meest adequate vorm om een cirkel in te vullen. De constructies in gips bevatten groepen van cellen gebaseerd op geometrische vormen en zijn geërodeerd door bolvormige modules. Deze leegtes worden opnieuw gevuld door de bouwactiviteit van honingbijen. Wat vooral interesse wekt, is het feit dat de bijen zich aanpassen aan de nieuwe vorm van korf en hun gewoonlijke bouwtechniek blijven gebruiken: ze zetten cirkelvormige constructies opnieuw om in verticale muren. Deze sculpturen representeren zowel leegte als materie, micro- en macrokosmos. Jef Faes stelde:

Eerst was er de vorm die de leegte omarmt en zichtbaar maakt, van hieruit groeide het concept. Uit fascinatie bij het zien van honingraten, nodigde ik de bijen uit om mij te helpen bij het verder uitbouwen van mijn complexe vormsystemen. De honingraten vormen ook weer lege ruimten (cellen wiskundig van aard) die verschillende invullingen krijgen in de levenscyclus van de bij. Voor mij een metafoor van zelforganisatie, leven en dood.

Jef Faes werkt aan deze installatie in de Verbeke Foundation sinds 2009.