Lieven Standaert (BE, º1976)

Aeromodeller2
Installaties, 2007-
Collectie Verbeke Foundation

Aeromodellor2 is een project van een autonoom waterstof luchtschip, zonder uitstoot, dat nooit zou moeten landen. De kunstenaar ontwikkelde dit luchtschip als een 90 meter lange vliegmachine dat rond de wereld kan reizen zonder ooit te moeten tanken. Het produceert zelf de brandstof, namelijk waterstof, via windenergie en regen. Wanneer alle waterstof opgebruikt is, moet het vliegtuig anker uitwerpen, uitrusten en door o.a. windenergie zijn brandstof aanvullen. Het met helium gevulde prototype (1:10 schaal), dezelfde als getoond in de video, werd ontwikkeld als een experimenteel object om het aerodynamische concept en diens constructieve principes te bekrachtigen. Het prototype werd tentoongesteld na een reeks van ontbrandingstesten door gebruik te maken van waterstof-zakken.

Lieven Standaert gelooft in een hands-on, experimentele benadering van ingenieurswetenschappen en werkt op die manier op de grens tussen kunst en industrieel design. Momenteel test de kunstenaar zijn luchtschip prototypes en ontwikkelt hij technieken die mogelijk kunnen leiden tot veiligere structurele oplossingen.