Ronald van der Meijs (NL, º1966)

Ronald van der Meijs (NL, º1966)

Het werk van Ronald Van der Meijs concentreert zich op de metaforische en conceptuele behandeling van geluid, ruimte en materiaal. hierbij wordt gezocht naar de relatie die we als westers mens hebben met techniek. dit staat voor het geheel van ingrepen waarmee de mens probeert zijn omgeving te beheersen. Naast onze productievoering vallen hieronder ook menselijke relaties zoals beleid en communicatie technieken, het effect hiervan op de mens in de vorm van geconditioneerdheid en onze neiging tot het beheersen van de natuur zelf. Het is de manier waarop we in het westen zoeken naar een leven van ‘perfectie’ middels technologie…

Big Cummins Cam III
2009-2010, installatie
Collectie Verbeke Foundation

Ronald Van der Meijs verbleef in 2009 als artist-in-residence in de Verbeke Foundation. Hij realiseerde er zijn Big Cummins Cam III, een brandstofmotor van een Amerikaanse vrachtwagen nagemaakt uit oliehoudende materialen. Tijdens de tentoonstelling zal de motor zich transformeren tot een nieuwe organische sculptuur door het smeltproces van de hittelampen die reageren in interactie met de bezoeker. De graduele transformatie van de brandstofmotor staat symbool voor de huidige en toekomstige situatie rondom fossiele brandstoffen.

“Twenty feet Equivalent Unit” (T.E.U.)
metaal, jute zakken, polyester, tijdklokken, TL verlichting, geluid installatie, 40-voet containerchassis
2008
Collectie Verbeke Foundation

De locatie gerichte installatie is een metafoor voor de standaardisatie waarvan onze cultuur en industrie inmiddels doordrongen is. Alles om ons heen wordt geautomatiseerd en tot een efficiënt geheel ontwikkeld. Zo ook het wereldwijde transport en alle wereldhavens. T.E.U.; Twenty feet Equivalent Unit, is de eenheid van een standaard zeecontainers en wordt tevens gebruikt voor het aanduiden van de capaciteit van een containerschip en containerhavens.

In het donker wordt de container van binnenuit verlichten en op achtergrond is het continue geluid van een moderne container terminal te horen.

De container werd geplaatst op een 40-voet containerchassis
welke in het voormalige transportbedrijf van Geert Verbeke in gebruik was.