Raphaël August Opstaele (BE, º1934)

Mass And Individual Moving (MAIM)

Raphaël August Opstaele stichtte in de voorbije 40 jaar Mass Moving – Mass & Individual Moving – Academy of Mecano Art – Inventus. Zijn projekten gingen langs dorpen en steden de wereld rond.

Pioneer (1980)
Een enorme, verplaatsbare houten drukpers die poëtische slogans drukt en aangedreven wordt door zonne-energie.

Opstaele stond in ware happeningstijl aan de wieg van de ecologische en sociaal-geëngageerde groep ‘Mass And Individual Moving’. Hij trok met zijn confraters de straat op, weg uit de musea. In 1972 realiseerde hij op de Biënnale van Venetië het ‘Butterfly Project’ waarbij 10.000 vlinders werden losgelaten op het San Marco-plein.

Latere werken werden mechanischer, maar daarom nog niet minder utopisch en hemelbestormend. Met zeven metalen antropomorfe wezens struinde Opstaele een aantal Europese steden af.

Helden van de Grote Paradox (1987-1988)
Kaderen in Opstaeles ‘Mecano-Art’ en tonen ook in de Verbeke Foundation hun paradoxale kracht. Ze zijn sterk, gevaarlijk en beweeglijk, maar ze zijn tegelijk hoogmoedig, nemen geen bochten en lopen zich te pletter tegen muren of ze stappen naar hun ondergang op de bodem van de vijver bij Verbeke.

Wereldwindorgel (1985)
is een rondreizend klankmonument voor het produceren van openbare concerten met windenergie. 72 gigantische bamboestokken van elk 6 meter hoog worden door de wind bespeeld. De toeschouwer kan door dit aeologisch bos wandelen en tot rust komen.