Johan Opstaele (BE, º1954)

Black meets White
sculptuur, 1876 witte en zwarte opbergdozen

Sinds de zomer van 2018 stond Black meets White van Johan Opstaele als sterk en herkenbaar beeld aan de ingang van de Verbeke Foundation. Op 10 maart 2019 raasde een zware storm over het Waasland in België. Het 21 meter hoge kunstwerk werd omver geblazen. Daarmee verdween een landmark. Met een crowdfunding willen Johan en het museum de mogelijkheid creëren om het werk opnieuw op te bouwen. Het kunstwerk was gebouwd met de hulp van vele vrijwilligers. Meer dan 1000 manuren waren nodig om Black meets White te voltooien. U kunt met een inhoudelijke bijdragen en beperkte financiele injectie voor altijd deelgenoot worden van de herbouw van Black and White.

Meer informatie of meedoen?
Ga naar www.reuniteblackandwhite.com

Luna
videoinstallatie
Collectie Verbeke Foundation

Johan Opstaele is visueel kunstenaar en filmmaker. Sinds 2005 richt hij zich vooral op videowerk waarin hij ‘het moment’ onderzoekt. Hij startte binnen dit kader in 2007 een doctoraatsonderzoek met als titel: ‘A la recherché du moment / Framing the moment’.
Zijn onderzoek start bij het observeren van de bewegingen van water, van planten en bomen, om tenslotte met dezelfde onderzoekende blik het lichaam van de mens te observeren. Hij vindt het ‘moment’ even belangrijk als het ‘narratieve’, dat volgens hem een te grote plaats inneemt in onze maatschappij, waardoor er te veel nadruk gelegd wordt op oorzaak en gevolg en te weinig op het ‘zijn’.