Barney de Krijger (NL, º1943)

Re-sidu-ality
Een eerbetoon aan Vilém Flusser
Installatie, 2012-
Collectie Verbeke Foundation

Re-sidu-ality is een installatie die voortdurend onder constructie blijft en waar Barney de Krijger sinds 2012 aan werkt. De installatie verschaft een kaleidoscopische mix van analoge fotografie en cinematografische media, benadrukt als zijnde een mechanisch apparaat. Het werd uitgevonden en ontworpen om beelden te maken, te fixeren, stil te zetten en te projecteren. Dit werk is een eerbetoon aan Vilém Flusser (1920-1991), een filosoof geboren te Tsjechië, alsook schrijver en journalist die de invloed van de digitale evolutie op de beeldende kunsten onderzocht.

Als bewegende collage, refereert Re-sidu-ality naar tijd, ruimte, verleden en heden. Maar ook thema’s zoals hergebruik, aftakeling en het verdwijnen van de analoge visuele cultuur worden aangekaart. Een enorme, glazen kubus, bedekt met een donkere folie, staat centraal in de installatie. De inhoud hiervan wordt zichtbaar, wanneer het licht ten volle wordt geactiveerd door een tijdschakelaar. Dit theatrale schouwspel van schaduw, licht en optische effecten wordt afgewisseld door voortdurend veranderende projecties. Re-sidu-ality belichaamt ook de vroegere donkere kamer van de legendarische drukkerij ‘De Dageraad’ van Kees van Dam. Hier werden sinds het begin van de jaren ’60 verscheidene fotoboeken en kunstcatalogi geprint, maar ook een groot aantal anarchistische publicaties. Een camera die dateert uit 1922 maakt ook deel uit van de installatie.
Barney de Krijger blijft tot op heden objecten creëren en toevoegen. Dit maakt de installatie onderhevig aan continue verandering en uitbreiding.

Dit project werd mogelijk gemaakt door Stroom Den Haag, Mondriaan Fonds en Materiaalfonds.