Ingo Botho Reize (DE, º1953)

In de serres van de Universiteit van Keulen heeft bioloog en kunstenaar Ingo Botho Reize sinds 2000 verschillende technieken ontwikkeld om algen te hanteren als basis voor kleur- en vormarrangementen op doek. Zijn passie voor algen dateert reeds van zijn kindertijd toen hij ontdekte hoe de groei van algen aan de oorsprong lag van alle leven op aarde: zonder algen was er immers geen atmosfeer en dus ook geen zuurstof om in te ademen.

Na een doctoraat te hebben behaald met een onderwerp over algen, begon Ingo Reize zijn kennis van honderden soorten algen in te zetten om ‘schilderijen’ te creëren. Na een eerste reeks figuratieve werken evolueerde zijn oeuvre steeds meer naar abstractie. De ‘schilderijen’ van Reize ontstaan door de bewegingen en de groei van algen in doeken die hij in bassins op stilstaand water plaatst. De kleur en de compositie van zijn werken kunnen bewust bepaald worden door de keuze van de algen en door het specifieke droogproces van zijn doeken. Op die manier heeft Ingo Reize een nieuwe artistieke techniek ontwikkeld in samenwerking met de natuur. Zijn dubbelzijdige en van geur doordrongen werken kunnen op verschillende wijzen tentoongesteld worden: omwille van een optimale conservatie werden ze voor deze tentoonstelling ingelijst.