Michiel van Overbeek (NL, º1954)

The GNORC MONTGOLFIER project, installatie, 2012
Courtesy of the artist

Gravitatie, zwaartekracht, is een alomtegenwoordige maar desondanks mysterieuze kracht. Alhoewel gravitatie een enorme invloed heeft op het menselijk bestaan, ieder jaar verantwoordelijk is voor duizenden doden en ontsnapping aan deze wereld onmogelijk maakt, weet nog niemand hoe deze aantrekkingskracht tussen twee massalichamen precies tot stand komt. Al honderden jaren doen wetenschappers en leken vergeefs onderzoek naar de diepere achtergrond van gravitatie, en de mogelijkheden voor het opheffen ervan. Het Gravitation Neutralisation van Overbeek Research Centre (GNORC) heeft een geheel eigen weg ingeslagen in het gravitatie onderzoek. Met een serendipische aanpak hoopt het GNORC, onder leiding van dr. ir. M.W.R.M van Overbeek, antwoorden te vinden op de vele vragen rond gravitatie.

Een katapult is ontwikkeld om projectielen weg te schieten, dat deden de Romeinen al, al hadden ze nog geen elastiek. Niemand schoot vertikaal omhoog om begrijpelijke redenen. Een bijna vertikaal omhooggeschoten object maakt echter een hele mooie beweging. De versnelling als het losgelaten elastiek zich samentrekt, de vlucht omhoog.

Dan: de parabolische traagheid op het hoogtepunt. Waarna het object onheroepelijk het einde in de grond versneld tegemoet gaat. De katapult is ontworpen om kruisbeelden in de lucht te schieten.

Er heeft een eenmalige performance plaatsgevonden op 14 juni 2008 tijdens de opening van de tentoonstelling “Vision in Motion – Motion in Vision” van de Verbeke Foundation. De katapult is daar te bezichtigen en is op het terrein blijven staan om er te vergaan.