Ivan Henriques (BR, º1978)

3′
Installatie, 2012

Het werk van Ivan Henriques cirkelt rond vragen die gerelateerd zijn aan tijd en herinnering. 3′ is het tijdsverschil tussen het eigenlijke moment van bestaan van een goudvis en zijn voorbije bestaan dat geproduceerd wordt door middel van een camera en een fotosignaal-vertragend apparaat. Dankzij moderne technologie heeft de goudvis een unieke kans gekregen om zijn recente verleden onder ogen te zien. Tijd wordt een reeks, een verlengde waarin momenten allemaal aan elkaar verbonden zijn en een tastbare, visuele impact hebben op elkaar.
Action Plant
Installatie, 2011

De ‘Jurema Action Plant’ is een interactieve bio-machine die verbinding maakt met een gevoelige plant (Mimosa Pudica). Planten hebben, net als mensen en dieren, elektrische signalen die zich door de plant voortbewegen. Om het Actie Potentieel van de plant te meten zijn er enkele elektrodes geplaatst in de takken. Wanneer de bladeren en takken van de plant worden aangeraakt verandert het signaal. De elektromagnetische variaties zetten de robotstructuur, waarop de plant is gemonteerd, in beweging. Als een persoon de plant aanraakt zorgt de verandering in elektrische activiteit ervoor dat de plant zich van die persoon af beweegt. Het elektronische signaal kan in elk deel van de plant gemeten worden, niet alleen op de plaatsen waar de elektrodes geplaatst zijn. Als de plant de aanraking kan voelen en het signaal beweegt zich door de plant en het kan in elk deel van de plant worden gemeten, betekent dit dan dat de plant geheugen heeft, bewustzijn?