Mateusz Herczka (PL/SE, º1970)

Puddle Drive-Through Simulation 
Installatie, 2011
Collectie Verbeke Foundation

Voor Puddle Drive-Through Simulation creëerde Mateusz Herczka de grootste artificiële killivissen habitat ooit gemaakt. Hij recreëerde een plas die men zou kunnen terugvinden te midden van een weg in Guyana, een plas waar een vrachtwiel zou kunnen doorrijden, zoals dat elke dag gebeurt in de jungles van Zuid-Amerika.Killivissen leven in ondiepe plassen, wegverzakkingen en andere efemere vijvers doorheen Zuid en Noord Amerika, Zuid-Europa, Afrika en Azië. Om te overleven, springen ze van de ene plas naar de andere. Hoewel vele soorten killivissen geroemd worden om hun prachtige kleuren, zijn ze moeilijk vindbaar in aquarium winkels. Dit is te wijten aan het feit dat het bijna onmogelijk is om deze vis op grote schaal te produceren en aan het feit dat ze gedijen in omstandigheden die niet overeenkomen met ons conventionele idee van een mooie aquarium. Het project toont hoe dieren de menselijke wereld dagelijks infiltreren en hoe ze hun kans op overleven verbeteren, terwijl biologische evolutie al te vaak wordt beteugeld door technologische vooruitgang.

Dit project werd gemaakt tijdens het verblijf van de kunstenaar in de Verbeke Foundation in 2011.