Lodewijk Heylen (BE, º1989)

Concrete Evidence: 1m
1 meter snelweg volgens Belgische norm, 2012
Collectie Verbeke Foundation

‘Concrete Evidence: 1m’ bestaat uit een reeks van nationaal gestandaardiseerde snelwegen die deel uitmaken van een trans-Europees netwerk.

In 2012 werd ‘Concrete Evidence: 1m’ volgens de Belgische standaard geconstrueerd bij de Verbeke Foundation in Kemzeke (België).

Heylen werkte sinds 2013 aan de implementatie van ‘Concrete Evidence: 1m’ in Berlijn.  Na twee jaar van voorbereiding is het Heylen in mei 2015 gelukt om Concrete Evidence tot een internationaal project te maken. Het onderzoek naar de ontwikkeling van stedelijke infrastructuur en de connectie tussen industriële standaardisering en sociaal-historisch gevormde waarden is hiermee gecontinueerd. Deze laatste ‘Concrete Evidence: 1m’ is gerealiseerd in het Hans-Baluschek-Park.

Signing & Marking: Tourism is een verzameling van de voormalige bruine verkeersborden die de verschillende Vlaamse toeristische regio’s aangaven langsheen onze autosnelwegen. De gigantische borden werden op alfabetische volgorde gearchiveerd op de Verbeke Foundation in Kemzeke, zodat ze op een eenvoudige manier geraadpleegd kunnen worden door bezoekers. De levensgrote archiefkast staat toe in confrontatie te treden met de alom bekende snelwegsignalisatie die de voorbije 30 jaar tot het courante straatbeeld behoorde.

De borden, met een grootte van 2m hoog en 3,6m lang, zijn ontworpen om een boodschap over te brengen aan voorbijrazende bestuurders aan hoge snelheid. Ze geven in een oogopslag een overgang naar een nieuw gebied weer. Door ze in een ontspannen en natuurlijk omgeving te plaatsen, verliezen ze hun context. De grafisch abstracte weergaven van verschillende steden en regio’s veranderen in vlakken van wit op bruin, met letters die door hun overdreven grootte onleesbaar worden. De typologie blijft herkenbaar, de betekenis en relevantie vervaagt.

(Metalen constructie, 28 snelwegborden, containers (7m x 4m x 2m))