Sven Fritz (NL, º1983)

Gastrolieten
foto-installatie, 2011
Collectie Verbeke Foundation

1 vogel

1088 maagstenen

Dit is de maaginhoud één auerhoen. Dit is een vogel die in naaldbossen leeft. De meeste plantenetende vogels pikken steentjes op om zaden en knoppen die ze eten te kunnen vermalen.

Deze steentjes komen uit een auerhoen die geschoten is in de provincie Jämtland, in midden Zweden. Deze vogels hebben altijd tussen de 900 en 1200 steentjes in een zogenaamde spiermaag om knoppen van naaldbomen te kunnen vermalen. De spiermaag is een bolvormig orgaan dat bedekt is met een dikke laag spierweefsel. Na het opensnijden bleek er een mengsel van fris ruikende dennenknoppen en steentjes in te zitten. 1088 steentjes van verschillende formaten, kleuren en steensoorten. Door gebruik te maken van een techniek met een 1:5 lens is elk steentje van dichtbij te bekijken en zijn grote onderlinge verschillen te zien.

De gladste stenen zullen het langst zijn gepolijst en de scherpste zullen pas kort in de maag zitten. De vraag ontstaat of de vogel bewust bepaalde steensoorten uitkiest en hoe hij zijn keuze maakt.