Wim Gijzen (NL, º1941)

Een bezoek aan alle 863 gemeenten van Nederland – 1972
Collectie Verbeke Foundation

In elke Nederlandse gemeente fotografeerde Wim Gijzen zichzelf, met een panoramacamera op statief, bij het gemeentebord. Het is dus een fotoregistratie van heel Nederland in één jaar, 1972.
In het dorp of stad kocht hij twee ansichtkaarten, verstuurde er één naar de toenmalige Rotterdamse Kunst Stichting (die destijds het project mogelijk maakte) en hield er zelf één. De winkel waar de kaart gekocht werd, werd gefotografeerd alsook de brievenbus waarin de kaart gepost werd.
Per gemeente leverde dat één panoramafoto, twee ansichtkaarten – één met de afbeelding en één met de adreskant met postzegel – plus een foto van de winkel en de brievenbus. En zo zijn ze, opgeplakt op papier, alle 863 ingelijst op formaat 24 x 33 cm.
Te zien is het landschap uit die tijd, de inrichting van de leefomgeving, de kleding, de auto’s, de kleine (dorps)winkels, die nu bijna allemaal verdwenen zijn, de reclames met de prijzen en merken en niet te vergeten de talloze prachtige oude brievenbussen van de PTT. En natuurlijk ook de 863 ansichtkaarten met stads- en dorpsgezichten, pleinen, stations, kerken en andere specifieke gebouwen, ontluikende nieuwbouwwijken aan de rand van de stad en dorp en andere zaken die men wilde laten zien, zoals bijvoorbeeld de plaatselijke klederdracht.
Waren er in 1972 nog 863 zelfstandige gemeenten, in 2015 zijn er dat nog maar 393.

In maart 2015 is een vuistdik boek uitgebracht met alle collages op ware grootte.
Het boek is als paperback of als luxe editie, in foudraal en met kaart, te koop bij de Verbeke Foundation.