Boris Duijneveld (NL,º1975)

Polaris M
polyester silo, verwarmingsbuizen, polycarbonaat, hout en schuimrubber, 2011
Collectie Verbeke Foundation

Het principe van afvalarchitectuur is ontwerpen en schetsen met de materialen en objecten die voor handen zijn. Spelen met vorm, materiaal en kleur leid tot nieuwe inzichten en vormen die niet te bedenken zijn op een wit vel papier. Het vergt een andere manier van ontwerpen om bestaande vormen te veranderen, aan te passen en samen te voegen.

Het is een kunst om zulke ingrepen te doen dat het object uit zijn oude context wordt gehaald en niet meer herkent wordt als zodanig en zo een compleet nieuw ontwerp is geworden.Door dit ontwerpproces ontwikkelt men een innovatieve manier van kijken naar bestaande materialen en objecten om zich heen. Het creëert een bewuste kijk op het moderne leven met alle overdaad aan materiaal en haar waarde.

Na zijn studie Urban City Design aan de HKU (hogeschool voor de kunsten Utrecht) is hij zijn eigen bedrijf begonnen en ontwikkelde hij zijn methode voor afvalarchitectuur. Boris Duijneveld, eigenaar van MUD Projects baseert zijn werk op het gebruik van afgedankte objecten en transformeert deze tot leef units, hide-out of kleinschalige architectuur. MUD staat voor mobile Urban Design.