Karl Bungert (DE, 1928 – 1979)

Karl Bungert is geboren in 1928 in Dortmund. Sinds 1938 woonde hij in Wolbeck bij Munster, waar hij het gymnasium volgde, tuinman werd, en 3 jaar theologie en filologie (richting in de taalkunde die zich richt op dode talen) studeerde. Daarna werkte hij in de bouw en als fabrieksarbeider.

„Outsider Art“ wordt de kunst (tekeningen en schilderijen) van Karl Bungert genoemd, waar mensen zonder kunstopleiding, kinderen of vaak ook psychiatrische patiënten mee bedoeld worden. De werken worden gekenmerkt door een directe, spontane uitdrukking van hetgeen de maker bezighoudt of waar hij of zij door geraakt is.

Bungert’s thema’s vond hij in zijn directe omgeving. De mens in een technologische wereld, omringd door machines.

Begin zeventiger jaren exposeerde hij onder andere in het Stedelijk Museum in Amsterdam en in de Kunsthalle Köln. Door zijn vroege dood in 1979 raakte hij in de vergetelheid.

Nu meer dan ooit staat een kunstenaar als Karl Bungert met zijn thema’s en zijn eigen persoonlijkheid voor een open maatschappij, die geraakt zou moeten worden door een tolerantie ten opzichte van het andere en het nieuwe.